PRP TEDAVİSİ

PRP tedavisi, kişinin kendisinden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilerek vücutta tedavisi planlanan dokulara enjeksiyonu şeklinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. PRP serumunda çok yoğun büyüme faktörleri ve doku yenileyici etken maddeler bulunmaktadır. Kişinin kendi kanı kullanılarak hazırlandığı için son derece doğal, kendi kanınızdan gelen yenilikçi bir tedavi yöntemidir.

Normalde vücudumuzda bir yaralanma olduğunda o bölgeye olan kan akımı artarken hasarlı alanda plateletler yoğunlaşır. Plateletlerden açığa çıkan etken maddeler ve büyüme faktörleri sayesinde doku onarılır. PRP de ise normal kan akımı ile sağlanamayacak miktarda platelet elde edilmiş olunur. İşte PRP nin içeriğinde kana göre ortalama 4-5 kat daha fazla bulunan platelet hücreleri doku içine verilmiş olur, bu sayede onarım ve yenilenme çok daha fazla olur.

PRP nedir? 

PRP, İngilizce ‘Platelet Rich Plasma’ ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan ve kişinin kendi kanından elde edilen maddenin enjeksiyonu ile yapılan tedavi şeklidir. Enjekte edilen madde platelet bakımından zenginleştirilmiş plazmadır. Plazma, büyüme faktörleri içeren özel hücreler ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Yani PRP tedavisinde kişinin kendi kanından elde edilen platelet hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin serum kullanılır. 

PRP hangi alanlarda kullanılır?

  • Cildi yenilemek
  • Cilt kırışıklıklarını azaltmak
  • Leke tedavisi
  • Saç dökülmesini azaltmak
  • Saç köklerini güçlendirmek
  • Çatlak tedavisi
  • Yara izlerinin tedavisi
  • Sivilce lekesi ve izlerinin tedavisi
  • Lazer sonrası cildin iyileşmesini hızlandırmak

PRP kimlere uygulanabilir? 

PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer estetik işlemlerle birlikte herkese uygulanabilir.

PRP nasıl elde edilir? 

PRP hazırlanması için kişiden alınan kan özel tüplere konulur. Bu özel tüpler belli bir süre ve hızda dönen santrifüj cihazında işlemden geçirildikten sonra PRP elde edilir. PRP, hücreleri ve dokuları onarmak amacıyla gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Plateletlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kollajen üretimini artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve dokuların beslenmesini artırır.

PRP tedavisi nasıl uygulanır? 

PRP tedavisi mutlaka bu alanda eğitim almış uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. PRP, tedavisi amaçlanan bölgeye genellikle minik iğneler yardımı ile uygulanır. Bununla birlikte fraksiyonel lazer, altın iğne uygulamalarından sonra PRP serumu cilde sürülerek uygulanabilir. Bu sayede, PRP cihaz uygulaması ile açılan gözeneklerden kolayca emilir. Cilt altı dokulara ulaşan PRP kollajen ve elastik lif üretimini uyarmış olur ve dokularda iyileşme süreci başlar.

PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?

PRP tedavisinde, ihtiyaca yönelik olarak ortalama 2-4 hafta aralıklarla en az 2-3 seans uygulama yapılır. Sonrasında ise 3-6 ayda bir yapılan tek seans uygulamanın etkinliğini ve kalıcılığını artıracaktır.

PRP kimlere uygulanmaz? 
Kan sulandırıcı ilaç kullanan, kan hastalığı olan, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon ve hamilelere uygulama yapılmaz. 

PRP tedavisinin sonuçları ne zaman görülür? 

PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayandığından, tedavi sonucunu hemen beklemek yanlıştır. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür. 

Neden vücudumuzda olan bir madde kendiliğinden bu kadar etki göstermiyor?

Aslında vücudumuzda bu işlem sürekli devam etmektedir, ancak yaş, genetik, yıpranmayla hem giderek yenilenme hızı yavaşlamakta, hem de kalitesi azalmaktadır. İşte PRP ile zenginleştirme işlemi yapılmış olunur, yani iyileştirici hücreler çoğaltılır ve yoğun bir şekilde verilir.

PRP uygulamasının yan etkileri var mıdır? 

PRP tedavisi tamamen kişiye özel doğal bir tedavi olduğundan dolayı herhangi bir yan etki beklenmez.  

PRP ne kadar süre iş ve sosyal yaşamı etkiler? 

PRP uygulaması sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Kişide iş ve sosyal yaşamı etkileyecek herhangi bir görüntü oluşmaz. Bazı durumlarda uygulamada kullanılan iğnelere bağlı olarak küçük ve geçici morluklar, kızarıklıklar oluşabilir. İşlemden sonra buz kompresi uygulamak bu yan etkiyi hafifletir. 

PRP diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi? 

PRP  lazer, altın iğne ve mezoterapi gibi yöntemlerle bir arada uygulanabilir. Bu tür işlemlerden sonra PRP’nin serum şeklinde kullanımı bu yöntemlerin etkinliğini arttırarak, iyileşme süreleçlerini hızlandırmaktadır.  

PRP işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir? 

İşlemle aynı gün duş, sauna, buhar önerilmez. Özellikle yüz uygulamalarında güneş koruyucu kullanılmalıdır.

PRP saç dökülmesinin tedavisinde etkilimidir?

Saç köklerini güçlendirmek, uzamasını sağlamak ve saç dökülmesini durdurmak için PRP enjeksiyonları yapılabilir. PRP özellikle zayıflaşmış, kırılgan hale gelen saçları canlandırmada, dökülen saçların yenisini çıkartmada, saçın kalınlığını ve kalitesini artırmada oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle kadın tipi saç dökülmelerinde saç kökleri korunduğundan, dökülen saçlar PRP tedavisi ile yeniden çıkabilmektedir. Erkeklerde ise daha çok mevcut saçların dökülmesini engellemek ve saçları gürleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. PRP, saç mezoterapisi ile kombine edilerek uygulanırsa etki daha güçlü olur.

PRP fiyatları neye göre değişir?

PRP fiyatları; ürünün hazırlanması için kullanılan laboratuar malzemesine, tedavi için ihtyaç duyulan prp miktarına ve tedavisi planlanan bölgeye göre değişiklik gösterir. PRP 2020 fiyatlarıyla ilgili en sağlıklı bilgiyi kliniğimizi arayarak öğrenebilirsiniz.