Akne (Sivilce) nedir?

Akne, kıl kökündeki yağ bezlerinin aşırı aktif olması ve iltihaplanması ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Akne ergenlik dönemindeki gençlerin %80’inde görülmekle birlikte daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. En sık; yüz, sırt, kol, omuz ve göğüs bölgelerinde görülür.

Akne (Sivilce) nasıl oluşur?

Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah beyaz noktalar (komedon) oluşur. Tedavi edilmeyen bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltten kabarık, kırmızı ve iltihabi şişlikler gelişir. Aşırı büyük olan bu sivilceler deride iz ve leke bırakarak iyileşirler.

Akne oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?

Genetik, aile öyküsü, stres, beslenme, kozmetik ürünler, çevresel faktörler, ilaçlar ve hormonların rolü vardır.

Akne (Sivilce) tedavi süreci nasıldır?

Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin mutlaka bir dermatolog tarafından planlanması gerekir. Tedavi şekli ve süresi, kişinin yaşı ve genel sağlık durumu dikkate alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına göre belirlenir. Sivilcenin tedavisinin uzun süreli olacağı en baştan kabul edilmelidir. Özellikle düzensiz kullanılan tedavilerin hiçbir anlamı olmadığı unutulmamalıdır. Akne ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamakla beraber, iz bırakabilme potansiyeli olması ve kişinin sosyal açıdan kendine güvenini belirgin ölçüde azaltabilmesi nedeniyle, erken tanısı ve tedavisi önemlidir.

Akne (Sivilce) tedavi edilmezse ne olur?

Kırmızı iltihaplı şişlikler yapan ve kistik forma dönüşen sivilceler hızlı bir şekilde tedavi edilmezse iz ve leke bırakma riskleri yüksektir ve bu durum görsel açısından oldukça rahatsız edicidir.

Akne (Sivilce) tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Akne hem ruhsal hem de görsel ve kozmetik sorunlara yol açmadan tedavi edilmelidir. Tedavide lokal olarak kullanılan bakım ürünlerine ek olarak, sürülerek kullanılan ilaçlar veya ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavilerin yanında akne tipi ve şiddetine göre cilt bakımı, kimyasal soyma işlemleri, akne ve izleri için lazer tedavileri gibi yöntemler kombine tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir.

Akne (Sivilce) tedavisi esnasında cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?

Cilt bakımı sabah ve akşam olmak üzere doktorunuz tarafından önerilen uygun bir temizleyici ürünün kullanımının ardından yağsız su bazlı bir nemlendirici ile yapılmalıdır.

Sivilceleri (akne) sıkmak doğru mudur?

Sivilcelere ve siyah noktalara yapılan kontrolsüz sıkma uygulaması, basit bir tedavi ile geçmesi mümkün olan sivilcenin iz ve leke bırakmasına neden olabilir.

Sivilce (akne) izlerinden ve lekelerinden kurtulmak mümkün mü?

Akne tedavisi için geç kalındığında veya uygun tedavi edilmediği zaman sivilceler iz ve leke bırakarak iyileşebilir. Akne izi ve lekelerinin tedavisi için; soyucu kremler, dermapen, kimyasal peeling, altın iğne ve lazer tedavileri uygulanabilir.