ROZA (GÜL) HASTALIĞI

Roza hastalığı nedir?

Alın, burun, çene ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma atakları ile başlayıp daha sonra iltihaplı yaralar, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış ve deride ödem oluşturan kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı, gül hastalığı ve gülleme adı ile de anılır.

Roza hastalığının nedeni nedir?

Roza hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Roza hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedavide en önemlisi klinik belirtileri arttıran faktörlerden uzak durmaktır. Güneş koruyucu kullanımı, lokal ve sistemik tedavide kullanılan ilaçlar ve lazer tedavileri ile hastalığın belirti ve bulguları kontrol altına alınabilmektedir. Özellikle burunda ve yanaklarda şekil bozukluğu yapan ağır olgularda cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Roza hastalığının tamamen iyileşmesi zor olsa da hastalığın belirtileri tedavi ile kontrol altında tutulabilir.

Roza hastalığının tedavisinde hangi lazerler kullanılır?

Özellikle yüzdeki kızarıklık ve kılcal damar artışının tedavisinde farklı lazer tedavileri, altın iğne(fraksiyonel iğneli radyofrekans) ve yoğun atımlı ışık (IPL) sistemleri etkili olabilir.

Roza hastalığına özel bir diyet var mıdır?

Roza hastalığına özel bir diyet bulunmamakla birlikte yüzde kızarıklığı arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sigara ve alkolden kaçınılmalıdır.

Roza hastalığının klinik belirtilerini arttıran faktörler nelerdir?

Yiyecek ve içecekler (sıcak ve soğuk içecek, kafeinli ürünler, acı ve baharatlı gıdalar vb.), hava koşulları(güneş, soguk ve sıcak hava vb.), aşırı egzersiz ve psikolojik stres, temizlik ve kişisel bakım ürünleri ve bazı ilaçlar hastalığı şiddetlendirebilir.