Çatlak (Stria) Nedir?

Tıbbi bir sorun yaratmasa da görsel ve estetik kaygılara neden olan çatlaklar(stria) oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. En sık gebelik döneminde görülmekle birlikte hızlı büyüme, hızlı boy uzama ve hızlı kilo almaya bağlı olarak hem kadın hem de erkeklerde her yaşta ortaya çıkabilir. Son yıllarda çatlak(stria) tedavisinde, farklı tipte lazerlerin (CO2lazer, Er-YAG lazer, fraksiyonel lazer vb.), ve radyofrekans enerjisinin (Altıniğne) etkinliğini araştıran çalışmalar yapılmış ve oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınmıştır.

Çatlaklar İçin Hangi Tedavi Uygulanır?

Deri çatlaklarının tedavisinde öncelikle fraksiyonel lazerler, BBL lazer, CO2 lazer, Altın iğne kullanılır. Özellikle gebeliğe bağlı gelişen karın çatlaklarının tedavisinde fraksiyonel lazer ile birlikte altın iğne tedavisi uygulanır. Altın iğne hem gebeliğe bağlı olarak gevşemiş ve sarkmış olan karın derisini sıkılaştırarak hem de uzun dönemde kollajenin yeniden yapılanmasını sağlayarak bu bölgedeki çatlakların tedavisine katkıda bulunur. Fraksiyonel lazer ile dışarıdan görünen deri yüzeyi pürüzsüz hale getirilir.

Çatlak Tedavisi Ne Sıklıkta Uygulanır? Tedavinin Etkisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Tedavi 2-4 hafta aralıklar ile 4-6 seans uygulanıyor. Tedavinin olumlu etkileri 2-3 uygulamadan sonra görülmeye başlanır. İlk uygulamadan sonra bile olumlu sonuçlar görülebilirken, tedavi yanıtı kişinin biyolojik özellikleri ve buna bağlı deri yenilenme kapasitesine bağlıdır.

Çatlak Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çatlak tedavisine erken dönemde başlamak tedavinin başarı şansını artırır. Çatlaklar başlangıçta kırmızı-mor renkli uzun çizgiler şeklindedir. Yaklaşık olarak 6 ay devam eden bu erken evre, tedavinin en etkili olduğu evredir. Çatlakların beyaz renkli ve deri seviyesinden hafif basık duruma geldiği geç evrede ise başarı şansı daha azdır. Ancak bu tip çatlakların tedavisinde bile altın iğne ve fraksiyonel lazer tedavileriyle oldukça iyi sonuçlar elde edilir.

Bu Tedavi Yöntemi Kimlere ve Hangi Bölgedeki Çatlaklara Uygulanabilir?

Gebeler dışında deri çatlağı olan herkese güvenle uygulanabilir. Özellikle emzirme döneminde de uygulanabildiği tedaviye geç kalmamak adına unutulmamalıdır. Karın, kalça, uyluk, göğüs ve kol bölgesi gibi çatlakların olduğu her bölgede etkilidir.

Çatlak Tedavisinde Niçin Kombine Uygulama Önerilir?

Çatlakların tedavisinde tam başarı elde etmek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak doğru tedavi kombinasyonları ile çatlakların görünümü düzeltilebilir. Bu amaçla farklı tedaviler (Altın iğne, Fraksiyonel lazer, BBL lazer, CO2 lazer, Mezoterapi vb.) kombine edilerek uygulanır.

Ameliyat İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat izi veya travma sonrası olan dikiş izlerinin tedavisinde fraksiyonel lazer uygulanır. Fraksiyonel lazer; yara, yanık, dikiş ve ameliyat izlerinin tedavisinde oldukça etkili bir tedavi seçeneğidir. Genellikle bir ay aralıklarla yapılan 4-6 uygulamadan sonra %50-80 oranında bir iyileşme sağlanır.