MELASMA(GÜNEŞ LEKESİ)

Melasma nedir?
Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelik ve lohusalık döneminde oluşana kloasma adı verilir.
Melasma en sık nerelerde görülür?
Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür. Melasma sıklıkla kadınlarda (%90) görülen bir hastalık olmakla birlikte, nadiren erkeklerde de görülebilir
Melasmanın nedenleri nelerdir?
Melasma, gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucunda oluşur.
✓ Ailesel yatkınlık
✓ Güneş (Ultraviole) ışınları
✓ Gebelik
✓ Doğum kontrol hapı kullanımı
✓ Kozmetik ürünler
Melasmanın farklı tipleri var mıdır?
Melasma pigmentlerin yerleşim yerine yüzeyel, derin ya da her ikisinin beraber olduğu (miks) tipler olarak ayrılmaktadır. Derin yerleşimli olanlar tedaviye daha zor yanıt verirken yüzeyel olanlarda tedaviye yanıt daha iyi olmaktadır.
Melasması olan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Melasması olan kişilerde güneş ışınları bu lekelerin koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle güneşten korunma tedavinin temelidir. Mutlaka UVA ve UVB ye karşı etkin bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Ayrıca hiçbir güneş koruyucunun tam bir koruma sağlamadığı da bilinmelidir. Bu nedenle güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmeli, siperli şapkalar ve gözlükler gibi ek tedbirler de almalısınız
Melasma nasıl tedavi edilir?
Melasma tedavisi uzun süreli, hem hasta hem de hekim için sabır isteyen bir süreçtir. Güneşten korunma tedavinin temelidir. Buna ek olarak cildinize ve lekenize uygun olan leke kremleri, kimyasal peeling, PRP, mezoterapi ve lazerler melasma tedavisinde kullanılmaktadır.