Zona nedir?  

Zona, gece yanığı olarak da bilinen genellikle ileri yaşlarda, ağrılı, sıklıkla gövdede, önce kızarıklık sonra içi sıvı dolu baloncuklarla seyreden viral bir deri hastalığıdır.

Zona neden çıkar?

Zonaya neden olan virüs ile suçiçeğine neden olan virüs aynı olup adı ‘Varisella’dır. Suçiçeği geçirdikten sonra yıllarca omurilikteki sinir köklerinde saklı kalan bu virüs, vücuttaki bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkar ve tipik zona hastalığını başlatır.

Zona nasıl başlar?

Genellikle tek taraflı, yanma, batma, ağrı, hassasiyet artışı şeklindedir. Bu belirtileri takiben birkaç gün içinde zamanla içleri dolup su toplayan baloncukların oluştuğu kırmızı bir döküntü ile başlar. İltihaplı bir görünüm alabilen bu yaralar daha sonra kuruyup dökülerek iyileşir.

Zona bulaşıcı mıdır?

Suçiçeği hastalığı geçirmeyen veya aşısı olamayan kişilere bulaşabilir.

Zona teşhisi nasıl konur?

Başlangıçta sadece kızarıklık ve ağrı olduğu dönemde tanı koymak zordur. Ağrıyı takiben içi sıvı dolu baloncukların oluştuğu dönemde ise tanı koymak kolaylaşır.

Zona tedavisi nasıldır?

Zona kendiliğinden 2-3 hafta içinde düzelebilir. Tedavideki amaç ağrılı süreci azaltıp, iyileşmeyi hızlandırmaktır. Burada tedavinin ilk 72 saat içinde başlanması çok önemlidir.

Zona iz bırakır mı?

Zona döküntüsü ile oluşan yaralar iz ve leke bırakabilir. Bu risk destek tedavisi ile azaltılabilir.

Zona yerinde hastalık iyileştikten sonra ağrı devam edebilir mi?

Yaraların iyileşmesini takiben, özellikle 50 yaş üstü hastalarda “postherpetik nevralji “ olarak adlandırılan ağrılı bir dönem gelişebilir. Bu ağrının tedavisinde, yaşam kalitesini artırmak amacıyla, ağrının şiddetine göre planlanmak üzere farklı tedaviler mevcuttur.