Siğil Tedavisi Nedir?

Siğil tedavisi, siğilin boyutuna, yerine ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Siğiller genellikle HPV (İnsan Papilloma Virüsü) adı verilen bir virüs nedeniyle oluşur ve çoğu durumda zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Ancak, yayılmalarını veya büyümelerini önlemek için tedavi gerekebilir.

Genital Siğil Nedir?

Genital bölgede görülen ve HPV’ye bağlı olarak ortaya çıkan ve sıklıkla cinsel yolla bulaşan viral bir deri enfeksiyonudur.

Siğil Vücudun Hangi Bölgesinde Ortaya Çıkar?

Siğiller, vücudun birçok farklı bölgesinde ortaya çıkabilir. Çıkma yerleri genellikle HPV virüsünün vücuda girdiği veya derinin hasar gördüğü bölgelerle ilişkilidir. İşte siğillerin en yaygın çıktığı yerler:

1.⁠ ⁠Eller: En sık görülen yerlerden biridir. Özellikle ellerin arka yüzeyinde veya parmaklarda siğiller yaygındır.

2.⁠ ⁠Ayak Tabanı (Plantar Siğiller): Ayakların basınç altında kalan bölgelerinde, özellikle tabanda ortaya çıkar. Bu siğiller yürürken ağrılı olabilir.

3.⁠ ⁠Yüz: Genellikle düz siğiller burada görülür. Özellikle çocuklarda yüz ve çevresinde çıkabilir.

4.⁠ ⁠Genital Bölgeler: Genital siğiller (kondilom) cinsel yolla bulaşan bir HPV türünden kaynaklanır ve genital bölgede, anüs çevresinde veya iç genital organlarda görülebilir.

5.⁠ ⁠Dizler ve Dirsekler: Cildin sık sık sürtünme ve darbelere maruz kaldığı bölgelerde, özellikle çocuklarda yaygın olarak siğil görülebilir.

6.⁠ ⁠Tırnak Çevresi: Tırnak kenarlarında veya altında siğiller oluşabilir, bu da tırnakların yapısında bozulmaya yol açabilir.

7.⁠ ⁠Ağız İçi veya Boğaz: Nadir de olsa HPV virüsü ağız ve boğazda siğillere neden olabilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Kadın ve erkek genital bölgelerine yerleşen, deri renginde veya kahverengi küçük bir kabarıklık olarak başlayıp zamanla büyürken ve çoğalıp sayıları artarken, üzeri karnıbahar gibi bir görünüm alır.

Lazerle Siğil Tedavisi

Siğiller kaşıntı, sızlama gibi rahatsız edici belirtiler gösterebilir. Ancak siğiller hakkındaki en büyük tehlike bu değildir. Siğiller (özellikle genital siğiller) yüksek oranda bulaşıcıdır. Bulaşma kişinin kendi vücudu içerisinde başka bir bölgeye yahut karşı tarafa olabilir. Diğer yandan özellikle Tip 16 ve 18 gibi bazı Hpv tipleri, kansere neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmeleri gerekir.
Siğillerin tedavisinde farklı yöntemler kullanılır.

 

Ancak her yöntemin ortak bir amacı bulunur. Tüm siğil tedavilerinin amacı, lezyonları bölgeden uzaklaştırarak bulaş riskini ve rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmaktır. Lazerle siğil tedavisi, siğillerin yüksek yoğunluktaki lazer ışınları ile bölgeden uzaklaştırılmasını içeren tedavi yöntemidir. Klinik ya da ofis ortamında yapılabilir. Çoğu zaman lokal anestezi altında yapılır ancak siğiller geniş yüzeyde yayıldıysa veya büyümüşse genel anestezi de tercih edilebilir. Acısız bir işlem değildir ancak çok hafif ağrı yapabilir. Bununla beraber seans sonrası bir ya da iki gün hafif bir ağrı hissedilebilir.

Lazerle Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Lazerle siğil yakma işlemi, siğilin yakılarak yok edilmesi için yüksek enerjili lazer ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, siğillerin kökünü yok etmek için ısı kullanır ve genellikle diğer tedavilerle sonuç alınamayan veya büyük, derin siğiller için tercih edilir. Lazerin enerjisi, siğil hücrelerini parçalar ve siğilin beslenmesini sağlayan damarları kapatarak siğilin ölmesine neden olur.

Erkeklerde Genital Siğil Tedavisi

Erkeklerde genital siğillerin en sık oluştuğu vücut bölgeleri;

Penis
Skrotum
Kasık
Uyluk ve
Anüs içerisi ya da çevresi olarak sıralanabilir.

Genital siğiller büyüdüklerinde ya da yayıldıklarında ağrı ve acıya neden olarak hayat kalitesini belirgin şekilde azaltabilirler.