Kasık bölgesinde dermatofit tipi mantarların oluşturduğu kızarıklık, kaşıntı, pullanma, kepeklenme ve kötü koku gibi belirtilerle seyreden derinin yüzeyel mantar enfeksiyonudur.
Kasıkta Mantarı Nasıl Bulaşır?
Aktif mantar hastalığı olan kişilerden, hayvanlardan veya ortak kullanılan alanlardaki yüzeylerden temas yoluyla bulaşabilir.
Kasık Mantarının Bulaşmasını ve Ortaya Çıkmasını Neler Etkiler?
Sıcak iklim şartları, nem, aşırı kilo, aşırı terleme, sıkı giysiler hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı nedenlerdir. Ortak kullanılan havlular veya banyolar ile kolayca bulaşabilir.
Kasık Mantarı Hangi Şikayetlere Neden Olur?
En sık uyluğun üst ve iç yan kısmından başlar. Hastalık kaşıntı, kızarıklık, pullanma, kötü koku yapabileceği gibi herhangi bir şikayet olmadan da seyredebilir. Tedavi edilmediğinde hastalık göbek alt kısmı, makat, kalça yan taraflarına doğru yayılabilir. Hastalığın uzun sürmesi durumunda kaşıntıya bağlı deride kalınlaşma ve kahverengi siyah renk değişikliği görülebilir.
Kasık Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi hastalığın şiddetine ve yaygınlığına göre planlanır. Tedavide mantar kremleri, ağızdan alınan mantar ilaçları, hijyen amaçlı antifungal şampuanlar kullanılır. Hastalık belirtileri iz bırakmadan iyileşebileceği gibi hafif bir kahverengi leke de kalabilir.