Suçiçeği tıbbi adı ‘Varisella’ olan virüsün neden olduğu viral bir deri enfeksiyonudur.
Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Ülkemizdeki rutin aşı takvimine göre 1 yaşında suçiçeği aşısı yapılır.
Suçiçeği Kimlerde Daha Sık Görülür?
Rutin aşılama programı nedeniyle suçiçeği görülme sıklığı azalmış olmakla birlikte en sık çocukluk çağında görülür. Su çiçeği bir kez geçirildikten veya aşılandıktan sonra hayat boyu bağışıklık sağlar ancak nadir de olsa tekrarlayabilir.
Suçiçeği Nasıl Başlar?
Hastalığın tipik bulgusu içi su dolu döküntülerdir. Döküntüler başlangıçta berrak, daha sonra bulanık bir hâl alır. Döküntüler kaşıntılıdır ve gövdeden başlayarak yüz ve saçlı deriye ulaşır. Ağız içinde de döküntü görülebilir.
Suçiçeği Bulaşıcı mıdır?
Hastalık çok bulaşıcıdır. Bulaşma yolu insandan insana, damlacık ve havayolu iledir.
Suçiçeği Tanısı Nasıl Konulur?
Suçiçeği deride çıkan döküntülerin şekline ve yayılımına göre tanınır. ELİSA ile bakılan antikor testi vardır.
Suçiçeği Tedavisi Nasıldır?
Hastalara mevcut hastalığın şiddetine ve belirtilerine göre tedavi verilir. Ateş, kaşıntı ve deri döküntüleri için semptomatik destek tedavisi planlanır.
Suçiçeği İz Bırakır mı?
Suçiçeği lezyonları iyileşirken yerinde iz ve leke bırakabilir. Bu sebeble doktorunuz tarafından planlanan destek tedavi önemlidir.
Suçiçeği Tedavisi Alan Hastaya Neler Önerilir?
Derideki kaşıntıyı azaltmak ve mikrop kapmasını önlemek için günlük banyo önerilir. Kese yapılmaz. Suçiçeği geçiren çocuğu hamile kadınlardan, aşılanmamış bebeklerden, bağışıklık sistemi yetersiz insanlardan uzak tutmak gerekir. Suçiçeği geçiren çocukları döküntüler kabuklanana kadar okula veya kreşe göndermemek gerekir.